Morska riba nezaobilazni je sastojak kvalitetne ishrane ljudi širom sveta. Bogata dragocenim omega 3 masnim kiselinama, veoma je značajan element zdrave dijete, bez žrtvovanja gastronomskog užitka. U METRO radnjama možete pronaći najbogatiju ponudu sveže i zamrznute morske ribe, čiji vrhunski kvalitet garantuje IFS sertifikat.
BOGATSTVO SVETSKIH MORA NA VAŠOJ TRPEZI
Jedinstveni asortiman koji čini blizu 50 vrsta kvalitetne morske ribe, čiji se uvoz vrši čak dva puta nedeljno kako bi uvek bila sveža.
Brancin
Jedna je od najtraženijih morskih riba u kuhinjama širom Evrope. Meko i sočno meso brancina ima jaku aromu, izvanredan ukus i sadrži vrlo malo kostiju.
Orada
Jedna je od najpoznatijih i najtraženijih belih riba. Orada ima relativno malo kostiju, meso je izuzetnog ukusa i lako se priprema.
Losos
Meso je crvenkaste boje, punog ukusa i obiluje zdravim masnoćama. Sadrži veliku količinu vitamina, minerala i omega 3 kiselina.
Romb
Pripada vrsti belih riba i vrlo je atraktivnog oblika. Meso je veoma ukusno i pogodno za pripremu različitih ribljih specijaliteta.
List
Komad mesa koji se nalazi neposredno ispod škržnih otvora smatra se vrhunskim specijalitetom. Od ovog najfinijeg dela ribljeg mesa pravi se poslastica pod nazivom „riblji obrazi”.
Patarača
Jedna od omiljenih riba na trpezama. Odlikuje je ukusno meso koje se topi u ustima. Idealna za serviranje uz različite umake i pogodna za različite načine spremanja.
Iverak
Bela, pljosnata riba, koja izgledom podseća na ribu list. Vrlo je bogata zdravim sastojcima i jedna je od ukusnijih riba koja se može naći na vašoj trpezi.
Sanpjer
Zvezda internacionalne kuhinje. Lako je prepoznatljiva zbog svog neobičnog izgleda i vrlo tražena zbog kvalitetnog mesa. Poznata je i pod nazivom kovač.
Škarpina
Riba izuzetnog ukusa, čije se meso lista. Nema mnogo kostiju i nije suva. Škarpina je jedna od najcenjenijih pripadnica ribe koja živi na velikim dubinama uz morsko dno.
Pagar
Pagar je vrlo kvalitetna i ukusna riba, a zbog velike potražnje uzgaja se i u marikulturi. Meso ove ribe je belo i izrazito ukusno.
Kokot
Ako do sada niste probali ribu kokot, svakako bi trebalo da je probate. Izuzetno ukusna riba, čije je meso slično ukusu mesa škarpine.
Arbun
Meso ove ribe je meko i odličnog ukusa. Dolazi pravo iz Istočnog Atlantika, Severnog mora i Mediterana u vašu kuhinju.
Zubatac
Hrani se manjim ribama, školjkama, mekušcima i račićima, zbog čega je njegovo meso belo, čvrsto i ima posebno lagan slatkast ukus.
Kirnja
Pravi izbor za sve one koji žele da uživaju u ukusu Mediterana i egzotici obala Afrike i Brazila.
Ovčica
Ovčica je bela, visokokvalitetna riba, izuzetno sočnog i ukusnog mesa.
Crvena riba
Ovo je vodeća riba na tržištu SAD i sinonim je za dobru ribu. Ima suvo belo meso i samo nekoliko velikih kostiju.
Gof-orphan
Vrlo cenjena riba u kuhinjama širom sveta. Njegovo meso sadrži visok postotak belančevina i nizak postotak masti. Svrstava se u visokokvalitetnu ribu.
Lica
Riba iz voda Mediterana, bogata je omega 3 masnim kiselinama i vrlo ukusna. Može da se priprema na različite načine.
Bakalar
Tradicionalno je jelo na gotovo čitavom Mediteranu. Prefinjen ukus mesa bakalara zadovoljiće zahteve svih ljubitelja ribe.
Grdobina
Ako želite pravi morski specijalitet, meso grdobine ispuniće sva vaša gastronomska očekivanja. Slatkastog je ukusa i veoma slična mesu jastoga.
Rep grdobe
Rep ove ribe služi se kao poseban specijalitet. Meso je vrlo meko i potpuno bez kostiju.
Grboglavka
Riba predator koja na prvi pogled ne izgleda privlačno, ali je izuzetno cenjena u prehrambenoj industriji i gastronomiji. Retka je i vrlo ukusna.
Lokarda
Izgledom podseća na skušu. Nekada neopravdano izbegavana, a danas vrlo tražena i cenjena širom obala Mediterana.
Skuša
Skuša se smatra najukusnijom plavom ribom. Sadrži veliku količinu zdravih masnih kiselina, mekanog je mesa i kostiju i predstavlja pravu poslasticu.
Šarun
Mala riba za veliki užitak. Ova grabljivica je rasprostranjena u Jadranskom moru i hrani se račićima, zbog čega je njeno meso izuzetnog ukusa.
Palamida
Riba iz porodice skuša. Bogata je vitaminima, sadrži i omega 6 i omega 3 masne kiseline i veoma je popularna kod ljubitelja morske kuhinje.
Prugasta tuna
Tuna je nutritivno vrlo bogata namirnica. Dobar je izvor proteina, minerala, vitamina B kompleksa, kao i omega 3 masnih kiselina.
Pegasta tuna
Njena čvrsta, bogata i mesnata struktura ostaće vam dugo u sećanju. Osim toga vrlo je bogata proteinima, vitaminima i omega 3 masnim kiselinama.
Inćun
Jedna od najznačajnijih riba u prehrambenom lancu, jer služi kao hrana svim značajnim predatorima. Izuzetno je ukusna i bogata omega 3 masnim kiselinama.
Papalina
Papalina je vrlo popularna u mediteranskoj kuhinji i pravi je delikates. Može da se konzumira čak i sa kostima.
Sardela
Kraljica riba. Spada u plave ribe i bogata je nezasićenim aminokiselinama omega 3 i omega 6 zbog čega je vrlo zdrava.
Trilja
Izrazito cenjena riba zbog svog jedinstvenog ukusa. Meso je veoma meko, a telo je prekriveno velikim ljuskama koje se lako čiste.
Cipal
Meso je lagano za varenje i vrlo ukusno. Moguće ga je pripremati na različite načine, zbog čega je ljubiteljima ribe često baš on prvi izbor kada je reč o morskoj ribi.
Oslić
Sveže meso je belo i izrazito meko, a nakon kuvanja postaje čvrsto i mesnato. Oslić se priprema sa kožom i izvrsnog je ukusa.
Mol
Iako ne spada u plemenite ribe, mol pripada najboljim vrstama morske ribe. Bogata je mineralima i vitaminima i sadrži vrlo mali procenat masnoće.
Salpa
Poznata i kao jedan od najvećih vegetarijanaca u moru. Hrani se isključivo algama, a najveća su joj poslastica alge. Meso joj je mekano i nežno.
Kantar (crna orada)
Izgledom neprivlačna riba, ali zato ukusom vrlo jedinstvena. Suprotno svom imenu, crna orada pripada vrsti belih riba.
Šarag
Ovu ribu je izuzetno teško uloviti, pa je prava gozba kada se nađe na trpezi. Meso je vrlo ukusno i bogato različitim vitaminima.
Ušata
Izuzetno lukava, brza i oprezna riba, voli da boravi u čistom moru. Meso joj je veoma ukusno, mekano i lako probavljivo.
Haringa
Zbog izrazito ukusnog mesa koje je bogato belančevima i mastima, spada u najomiljenije jestive ribe. Često se koriste za pripremu marinada.
Hama
Ima izuzetno ukusno meso jer se hrani isključivo manjim ribama, rakovima i glavonošcima. Najviše se uzgaja u Italiji i Francuskoj.
Jegulja
Zbog ukusnog i čvrstog mesa, jedna od omiljenih riba. Evropski kulinari, posebno u Francuskoj, smatraju je plemenitom ribom.
Ugor
Zmijolika riba, dugačkog tela. Meso odraslog ugora je cenjeno i pogodno za pripremu na različite načine, dok manji primerci imaju mnogo kostiju.
Sabljaš
Karakteriše ga čvrsta struktura mesa i veoma nežan ukus. Nema mnogo kostiju, pa se sa lakoćom može konzumirati.
Morski pas
Od oko 250 vrsta ajkula samo se nekoliko koristi u ishrani, a među njima je i atlantski pas. Meso može da se servira sveže, marinirano ili kao sušene šnicle.
Iglica
Ima čvrsto meso koje se može pripremiti na različite načine. Zbog količine minerala vivijanita koje apsorbuju, kosti ove ribe su zelene boje.
Raža
Ima široko i zaobljeno telo, a mišićava trbušna peraja su najveći jestivi deo. Veoma je cenjena u francuskoj i italijanskoj kuhinji.
GARANTUJEMO KVALITET NAŠIH PROIZVODA
Posvećujemo veliku pažnju kontroli i obezbeđivanju kvaliteta ribe i plodova mora, prilikom transporta kao i u radnjama. Da bi proizvodi uvek bili sveži, vršimo uvoz morske ribe i plodova mora dva puta nedeljno.
Premium transportni sistemi
Strogo kontrolisano skladištenje u radnjama
Rigorozan sistem interne kontrole
Zdravstveno ispravni proizvodi
Kako prepoznati svežu ribu
Peraja
Peraja moraju biti očuvana, elastična i bez oštećenja. Oštećenja su često znak dugog izlova i prepunih mreža, dok se slepljena peraja javljaju usled neodgovarajućih uslova čuvanja.
Bistre oči
Bistrina očiju je jedan od najznačajnijih pokazatelja svežine. Oči sveže ribe su bistre i bez ikakvih oštećenja, dok su oči ustajale ribe mutne i krvave.
Škrge
Sjajno crvena boja škrga je još jedan pokazatelj svežine. Pojedinačne pregrade moraju biti odvojene. Ukoliko su slepljene ili sluzave, ukazuju na to da riba nije sveža.
Miris fileta
Sveži fileti ne smeju imati jak miris. Ukoliko fileti imaju užegao ili pojačan „riblji“ miris nisu za upotrebu.