Crveno meso

Zbog svog nutritivnog i senzorskog kvaliteta ali i zbog različitih mogućnosti pripreme, crveno meso je veoma zastupljeno u sredstvima ponude ugostiteljskih objekata, a METRO je za sve ljubitelje ove vrste mesa pripremio bogat izbor. Posetite naše distributivne centre i odaberite uvek sveže meso iz našeg širokog asortimana.

crveno meso

Svinjsko meso

Svinja se u Srbiji gaji kao domaća životinja. Uzgaja se isključivo zbog mesa i mesnih prerađevina. Najzastupljenije rase su pjetren, jorkšir, landras. U uzrastu od 5-6 meseci svinja postiže kilažu od 100 -120kg i idealna je u tom uzrastu za klanje. Svinjske polutke se klasifikuju po “SEUROP“ klasifikaciji, po sadržaju mesa u trupu i debljini leđne slanine.

svinjsko meso raseci

U METRO objektima najčešće je zastupljeno meso polutki klase "E" domaćih proizvođača, kao i konfekcionirano zamrznuto meso iz Španije (namenski zamrzavano, strogo kontrolisano).

Pored značajne količine proteina meso svinja je bogato vitaminima grupe B i veoma značajnim vitaminom E. Pored toga značajno je i prisustvo selena čije se dnevne potrebe zadovoljavju unosom jednog prosečnog odreska. Sadržaj masti se razlikuje u zavisnosti od dela mesa. File je najposniji deo, dok je trbuh najmasniji. U ishrani se koriste gotovo svi delovi polutke. Najpopularniji delovi su file, but, leđa, zatim  vrat, plećka, slanina…

Pogledajte ceo asortiman

Juneće meso

Juneće meso se dobija klanjem krava koje nisu mlađe od 6 meseci i starije od 30 meseci, kao i bikova koji nisu mlađi od 6 meseci i stariji od 18 meseci, odnosno težine od 380kg do 450kg.
Juneće meso zastupljeno i omiljeno u ishrani. Bogato je proteinima, vitaminima B grupe i mineralima. Od svih vrsta mesa najbogatija je gvožđem

junece meso raseci

Simentalska rasa goveda spada u najzastupljeniju rasu u Srbiji. Razlog ovome se može naći u tome da ova rasa ima izuzetnu sposobnost aklimatizacije, daje kvalitetno meso i posebno je prikladna za manje farme koje imaju kombinovanu proizvodnju.

Simentalac se pokazao veoma uspešnim u ukrštanju. Na taj način se povećava kvalitet mesa, masti i proizvodnja mleka. U Srbiji i Evropi uglavnom se ukršta sa crvenim holštajnom i montbeliard rasom.

Juneće meso je u našim prodajnim objektima dostupno u svežem stanju, stareno/odležalo vlažnom ili suvom metodom - ohlađeno ili zamrznuto. Raseci su pogodni za upotrebu u ugostiteljskim objektima i usklađeni sa najsavremenijim zahtevima kupaca i bezbednosnim standardima.

Teleće meso

U našim METRO objektima možete naći svežu i kvalitetnu teletinu uvezenu iz Holandije.

telece meso raseci

Teleće meso je meso goveda starog do 6 meseci, delikatnog i manje izraženog ukusa od junećeg mesa. Nakon klanja dolazi do zgrušavanja belančevina i ukočenosti mišića tako da meso mora odležati 2-10 dana, što zavisi od starosti životinje.

Nutritivno izuzetno vredno meso, a istovremeno ne sadrži velike količine masti zbog čega je njegov unos poželjan i tokom izmenjenih režima ishrane. 

Jagnjeće meso

Jagnjeće meso se smatra delikatesom, i u Srbiji se priprema za velike praznike i slave. Zahvaljujući nutritivnom sastavu predstavlja vitalni deo kvalitetne ishrane. Sadrži veliku količinu gvožđa, vitamine grupe B, tiamian (B1), riboflavina (B2). Meke teksture, veoma prijatnog mirisa i ukusa ovo meso je izuzetno cenjeno u profesionalnim tradicionalnim i modernism kuhinjama.

jagnjece meso raseci

Zbog specifičnog senzorskog kvaliteta jagnjeće meso steklo je status veoma posebnog delikatesa širom sveta. Jaganjci sisančad koji nisu puštani na ispašu, zvani sisanci, imaju meso posebno svetle boje, dok je meso jaganjaca koji su pasli tamnije i varira od svetlo do tamnoružičaste boje. Jagnjetina je cenjena i čuvena zbog visokog sadržaja gvožđa i proteina, kao i vitamina A, C, B3 i B12.

Ukus jagnjetine može se pospešiti pomoću začinskog bilja kao što su ruzmarin, majčina dušica, estragon ili nana.

U našem METRO asortimanu možete naći sveže jagnjeće meso sa visoravni Peštera, obronaka Zlatara, Zlatibora, Homolja i Golije, kao i kvalitetnu zamrznutu jagnjetinu sa Novog Zelanda.

Praseće meso

U našim METRO prodavnicama možete naći kvalitetno domaće sveže praseće meso, kao i zamrznuto iz Španije.

Praseće meso raseci

Praseće meso je najčešći izbor za pripremanje pečenja u Srbiji. Tradicionalno priprema za novogodišnje praznike kao i za veće proslave. 

Odležalo meso i specijalni raseci

Odležavanje mesa do 14 dana se vrši u kontrolisanim uslovima, enzimi u govedini s vremenom polako razbijaju mišiće i kao rezultat daju mesu mekoću i nežniju strukturu u poređenju sa klasičnim odrescima iste vrste mesa.

specijalni raseci

U poređenju sa mesom druge stoke, govedina Angus se razvija sa odličnim elementima mramorisanja. Mramorisanost je nivo intramuskularne masti i ona služi da poboljša nežnost i ukus, ali i da održava meso vlažnim tokom pripreme, posebno na visokim temperaturama. Kvalitet mesa Black Angus govečeta rangiran je u klase prema procentu mramorisanosti.

Za sve profesionalne kupce, ali i obične ljubiteljedobre hrane, METRO nudi bogat izbor Black Angus goveđeg mesa – Tbone, Porterhouse, Rib Eye, Tomahawk, Striploini Flank odrezak. Način pripreme i serviranja pomenutih komada mesa je veoma sličan, razlikuje se samo po vašem ukusu, da li više volite  slabo, srednje ili veoma pečeno.

Iskoristite prednosti kupovine u METRO-u
SPECIJALIZOVANI KATALOG
PONUDA ZA PROFESIONALNE KUPCE
Asortiman inspirisan Vašim potrebama!  
Saznajte više
meso katalog22
METRO KATALOG
SVE PONUDE NA JEDNOM MESTU
Budite u toku sa aktuelnim ponudama!  
Pogledajte sve kataloge
Action teaser novi katalozi