Vakuum pakovano meso
Vakumiranjem mesa se odstranjuje vazduh, čime se smanjuje prisustvo kiseonika, usled čega vakumirano meso dobija tamnu boju. Desetak do petnaest minuta nakon otvaranja pakovanja, meso ponovo dolazi u kontakt sa kiseonikom i meso ponovo dobija svoju karakterističnu boju i miris.
Veoma je važno pravilno upotrebljavati vakumirano meso. Ono se mora transportovati i čuvati na temperaturi od 0 do 4°C, Proizvodi se koriste odmah nakon vađenja iz frižidera, vakuum kesa se otvara nekoliko minuta pre rasecanja mesa, dok je vakuum upakovano meso pogodno za zamrzavanje i kuvanje.
Pakovano sveže meso MAP
Šta je to MAP pakovanje?
MAP pakovanje modifikuje kompoziciju unutrašnje atmosfere pakovane robe kako bi povećala rok trajanja proizvoda i održala prirodnu boju mesa.
Prednosti MAP pakovanja:
Bolji kvalitet i ukus, manji troškovi rezanja i manji otpad, smanjen higijenski rizik, duži rok trajanja, konstantan kvalitet, ušteda vremena i prostora, pogodna za porodična i pojedinačna pakovanja proizvoda.
MAP je idealan način da produžite rok trajanja svog proizvoda bez menjanja fizičkih ili hemijskih svojstava proizvoda ili dodavanja veštačkih sastojaka. Ovaj način pakovanja je veoma popularan širom sveta. U mnogim slučajevima, se koristi kao dopuna alternativnim metodama očuvanja proizvoda.
Prednosti MAP rešenja:
- Produžava rok trajanja proizvoda bez dodatka aditiva i konzervansa ili zamrzavanja
- Zadržava ukus, teksturu i izgled proizvoda
- Povećava efikasnost proizvodnje i distribucije putem smanjenja troškova
- Povećava prodaju tako što zadovoljavanja rastuću tražnju za svežim i prirodno očuvanim proizvodima
- Povećava vek trajanja proizvoda u lancu distribucije
Tehnologija:
MAP gasne smeše se sastoje od atmosferskih gasova poput ugljen-dioksida (CO2), azota (N2) i kiseonika (O2). Dodatak gasova poput azotsuboksida, argona i vodonika mogu do određene mere da spreče razvoj mikroorganizama. Ovi gasovi mogu da se primene individualno ili pomešano.
Ugljen dioksid je, na primer, najefikasniji u sprečavanju razoja mikroorganizama poput plesni ili drugih aerobnih bakterija, tako što se rastvara u tečnosti ili mastima proizvoda, time smanjujući ph vrednost.
Azot, kao inertni gas, koristi se prvenstveno kao zamena za kiseonik u pakovanju, i na taj način sprečava oksidaciju. Zahvaljujući svojoj slaboj rastvorljivosti u vodi, azot takođe pomaže u sprečavanju oštećenja na pakovanju.
Iako u većini pakovane hrane nivo kiseonika treba da bude što niži, pakovanje mesa predstavalja izuzetak. U ovom slučaju, kiseonik pomaže pri očuvanju crvene boje mesa. Kiseonik se takođe koristi za voće i povrće, jer im omogućava da „dišu“.