Svičkova
Češka gastronomija je u usponu! To je veoma specifična centralno evropska kuhinja sa gustim supama, sosovima i mesom.
Ništa drugo ne oslikava češku kuhinju bolje od ovog recepta, ali ne dajte se zbuniti. Ovo jelo ne mora uvek biti pripremljeno sa junećim fileom (biftekom), već može biti pripremljeno i sa drugim vrstama mesa. O čemu se zapravo radi u ovom jelu? Za Čehe je reč uglavnom o sosu. Sos je najbolji drugog ili trećeg dana nakon pripreme. Svaki kuvar u Češkoj ima specifični recept. Neki vole da sos procede kroz cediljku, drugi mešaju sos tek na kraju. Svaki kuvar ima sopstvene ideje, ali se svi slažu da ćete postati majstor „svičkove“ tek nakon što ste je pripremili nekoliko puta. Pa, krenimo na kuvanje. Isplatiće se.
Potrebne namirnice
Priprema
Kuvar i dobitnik brojnih nagrada. Napisao je knjigu „Kulinarska inspiracija“ koja je ocenjena kao najbolji korporativni kuvar na svetu.
CHEF Petr Stádník