Kataplana
Portugalski specijalitet koji će osvojiti vaša čula.
Ukusno, tradicionalno jelo koje se lako priprema.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
2
crna luka2čena
belog luka2
babure400grama
krompira400grama
paradajza1kg
fileta ribe (dagnje, hobotnica, gambori, grdobina)Po ukusu
so i krupno mleveni biber2
lovorova lista4prstohvata
timijana500ml
suvog belog vina100ml
METRO Chef maslinovog ulja2kašičice
seckanog peršunaPriprema
1. korak
Crni , beli luk i krompir iseckajte na tanke kolutove. Papriku baburu iseckajte žilijen. Pripremljeno povrće rasporedite po dnu kataplane.
2. korak
Filete ribe isecite na krupnije komade i rasporedite ih po povrću. Dodajte i plodove mora preko povrća. Paradajz sa odstranjenim semenim delom, isečen na krupnije kockice takođe dodati u kataplanu.
3. korak
Dodati biber, so, lovor, timijan, maslinovo ulje i vino. Posudu poklopiti i peći na 225 stepeni, 30 minuta, zatim još 10 minuta na 175 stepeni.
4. korak
Tradicionalno kataplana se servira u posudi u kojoj je pripremljena.