Istarski "Pljukanci"
Istančani ukusi Istre.
Pasta zauzima posebno mesto u tradicionalnoj istarskoj kuhinji. Hrvatski region Istra nadaleko je poznat kao biser hrvatske gastronomije. Pored toga što se smatra jednom od regija sa najboljim maslinovim uljem i jednom od najboljih evropskih vinskih destinacija, Istra se može pohvaliti i sa nekoliko jedinstvenih tipova paste koji je čine privlačnom za istinske zaljubljenike u ovaj tip hrane. Pljukanci su tradicionalna istarska ručno rađena pasta koja se obično služi sa različitim raguima, tartufima, pečurkama ili šparglom.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
900grama
aro pšeničnog brašna tip 5002
jaja1kašika
METRO Chef maslinovog ulja4kašičice
aro soli2kašike
METRO Chef maslinovog ulja100grama
METRO Chef pršute2kašike
belog vina1.5litar
aro pavlake za kuvanje 20% bm4kašike
METRO Chef tartufata1kašika
aro maslaca6kašičica
METRO Chef maslinovog ulja s tartufimaPo ukusu
METRO Chef ribani Grana Padano sirPriprema
1. korak
Pomešajte brašno, jaja, maslinovo ulje i so. Zamesite testo i pustite ga da odstoji 30 minuta. Formirajte pljukance među dlanovima. Kuvajte ih u kipućoj vodi 8-10 minuta.
2. korak
Kratko propržite iseckanu pršutu na maslinovom ulju. Dodajte vino. Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte par minuta.
3. korak
Stavite pljukance u krem, dodajte tartufe i maslac.
4. korak
Dodajte maslinovo ulje sa belim tartufima pre posluživanja. Na kraju dodajte rendani ovčiji sir i poslužite.
“Veoma sam zadovoljan METRO Chef kvalitetom, drago mi je da vidim kako se METRO razvija i to što tokom procesa razvoja proizvoda osluškuje potrebe svojih kupaca, posebno nas koji govorimo iz profesionalnih kuhinja.”
CHEF Goran Brnčić