Fijaker Gulaš
Austrija – “Zemlja planina, zemlja reka...”
Kada se govori o tipičnom, a ipak austrijskom receptu, jasno je da to mora biti šnicla. Međutim, tu je i Fijaker gulaš, koji na veoma lep način oslikava životni stil prestonice Austrije – Beča. Ovo originalno tradicionalno jelo iz Beča nazvano je po tipičnim bečkim kočijama koje vuku konji (fijaker). Jedina razlika u odnosu na recept za “normalni” gulaš, koji Austrija duguje bivšoj zajedničkoj monarhiji sa Mađarskom, je dodatak kobasica -“Frankfurter”, prženih jaja - “Spiegelei” i kiselih krastavaca - “Gurkerl”. Uživajte u ovom kratkom kulinarskom putovanju u Beč.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
1kg
METRO junetine za gulaš4
METRO Chef crna luka4kašike
METRO Chef slatke paprike u prahu4kašike
aro jabukovog sirćeta3kašike
METRO Chef koncentrovanog paradajza2čena
METRO Chef izgnječenog belog luka1/2kašike
mlevenog kima1kašika
METRO Chef sušenog majorana6
frankfurter kobasica6
jaja6
METRO Chef kiselih krastavaca6grama
METRO Chef peršunaZa prženje
aro uljePo ukusu
aro soPo ukusu
METRO Chef mleveni crni biberPriprema
1. korak
Isecite luk na kockice. Zagrejte ulje u velikom loncu i dodajte luk, neprekidno mešajući na niskoj temperaturi 20 minuta.
2. korak
U luk dodajte mlevenu papriku, majoran, kim, izgnječene čenove belog luka i koncentrovani paradajz, lagano promešajte i odmah deglazirajte sa jabukovim sirćetom i uspite 1 litar vode.
3. korak
Neka ključa nepoklopljeno oko 30 minuta. Junetinu isecite na kocke od oko 3 cm. Zagrejte rernu na 180 °C. Lagano posolite meso za gulaš, dodajte u sos i stavite u posudi za pečenje u rernu na 150 °C na srednji nivo, poklopljeno, oko 4 sata.
4. korak
Presecite frankfurter kobasice po dužini. Neka voda i so proključaju, sklonite sa vatre, ubacite frankfurtere i ostavite ih oko 5 – 10 minuta.
5. korak
Razbijte jaja u tiganj, isecite krastavce u oblik lepeze preko jaja. Začinite gulaš solju i biberom.
“Ne samo da mi se dopada da izučavam nove METRO robne marke, oni su takođe i moj pouzdan pratilac u pogledu odličnog kvaliteta, cene i raznovrsnosti proizvoda.”
CHEF Aaron Waltl