Baursaks
Ulična hrana: rastući trend koji na ulice Kazahstana donosi internacionalnu kuhinju.
Baursaks su kazahstansko nacionalno jelo koje se pravi od kružnih ili trouglastih komada testa prženih u ulju. Recept može biti izmenjen u zavisnosti od toga da li želimo da baursaks budu slatki ili slani. Ponekad se baursaks opisuju kao vrsta azijske krofne. Tradicionalno se pripremaju u važnim prilikama, kao što su venčanja, ali i pomeni. Ljudi veruju da miris ulja i testa koje se prži leti visoko u nebo i da naši voljeni koji više nisu sa nama, mogu da se naslađuju njihovom aromom. Ovo jelo ima viševekovnu istoriju i izuzetno je hranljivo.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
700grama
aro brašna10grama
kvasca1čaša
aro mleka1čaša
vode300ml
aro ulja (za testo)1,5kašičica
soli1kašičica
aro šećeraZa prženje
aro uljePriprema
1. korak
Zagrejte mleko i vodu da bude mlako. Dodajte kvasac i šećer i pustite da odstoji 15 minuta.
2. korak
Pomešajte brašno sa solju, dodajte mešavinu sa kvascem i ulje.
3. korak
Pripremite testo i ostavite ga da stoji na toplom mestu 1–1.5 sat.
4. korak
Prebacite testo na sto, razvucite ga na 1 cm debljine i secite na kružne ili trouglaste oblike.
5. korak
Pržite u puno ulja dok ne postanu zlatno žuti.
“Proizvodi brenda METRO su prilagođeni različitim potrebama kupaca i pomažu u vođenju posla sa uličnom hranom na isplativ način, istovremeno održavajući visoke standarde kvaliteta jela koja se pripremaju.”
CHEF Rustam Imamniyazov