Bakalar Konfit
Odraz tradicionalnog portugalskog recepta i njegove gastronomske istorije.
Bakalar konfit zasnovan je na originalnom receptu “Bacalhau à Brás” (bakalar u Brás stilu), jednom od najpopularnijih portugalskih jela sa bakalarom. Njegovo poreklo vezuje se za lisabonskog gostioničara po imenu Braz (ili Brás), koji je pomešao sitno iseckani bakalar, pomfrit, kajganu, luk, masline i peršun.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
1200grama
bakalara500grama
žumanaca60grama
jabukovog sirćeta500grama
METRO Chef luka20grama
belog luka10grama
METRO Chef peršuna10
svežih jaja300grama
METRO Chef krompira100ml
METRO Chef ekstra devičanskog maslinovog uljaPo ukusu
crne maslinePo ukusu
korijanderPo ukusu
soPo ukusu
crni biberPriprema
1. korak
Sitno iseckajte crni luk i beli luk i dinstajte u maslinovom ulju dok se luk ne karamelizuje.
2. korak
Paralelno, kuvajte žumanca na 66 ºC sat vremena u vakuumu sa jabukovim sirćetom. Bakalar će se konfitiriati na 85 ºC u 15 minuta. Bakalar držati u rerni na 85 ºC -15 minuta.
3. korak
Podelite bakalar na pola. Jednu polovinu bakalara sačuvajte za čips, a drugu obložite tračicama krompira, dodajte luk i jaja i pospite iseckanim peršunom.
4. korak
Pustite da se polako kuva, jer na ovaj način postaje kremastiji, a zatim začinite solju i biberom.
5. korak
U posudi, uz pomoć modle, oblikujte jelo, dodavanjem komadića bakalara, dehidriranih crnih maslina i listova korijandera.
"Kao rezultat partnerstva između MAKRO-a i Portugalske asocijacije profesionalnih kuvara, imao sam priliku za ogledno kuvanje sa METRO Chef proizvodima koji su svaki put ispunili sva moja očekivanja."
CHEF Luis Gaspar