AMEIJOAS “À BULHÃO PATO”
Jednostavan recept koji daje prostor da zasija pun ukus najsvežijih školjki.
Klasičan način posluživanja školjki u Portugalu, nazvan po pesniku iz 19. veka Rajmundu Antoniju de Buljao Patu.
Potrebne namirnice
KoličinaSastojci
500g
svežih očišćenih školjki100gr
sitno seckanog crnog luka3
sitno seckana čena belog luka30g
maslinovog ulja1
veza korijandera 10g
soli1dl
šolje belog vina1
limunPriprema
1. korak
Oprati školjke od peska pod mlazom vode i ocediti.
2. korak
Sotirati crni i beli luk na maslinovom ulju.
3. korak
Dodati seckane stabljike korijandera i školjke i posoliti.
4. korak
Zaliti belim vinom, i dinstati 5 minuta dok se školjke ne otvore, uz povremeno mešanje pomeranjem posude kako bi sve školjke bile jednako izložene toploti.
5. korak
Posuti fino seckanim listovima korijandera i začiniti sokom limuna.
Obogatite svoj obrok laganim citrusnim portugalskim belim vinom od autohtonih sorti grožđa iz čuvene doline reke Douro.