Riba kao životna namirnica predstavlja jedan od glavnih izvora proteina životinjskog porekla. Odlikuje se bogatim sastavom masti i proteina koji sadrže mnoge esencijalne masne kiseline i aminokiseline neophodne organizmu za odvijanje metaboličkih funkcija. U odnosu na meso ostalih životinja, meso ribe sadrži vrlo malo vezivnog tkiva i ne sadrži elastin. Sve te karakteristike čine riblje meso dijetalnim prehrambenim proizvodom i daju mu posebno mesto u ishrani ljudi. Nutritivni i zdravstveni značaj koji se postiže upotrebom ribe i proizvoda od ribe u ishrani je jedan od razloga za neprestani rast potražnje za tim proizvodima na tržištu. Ono što ribu, kao namirnicu, posebno čini privlačnom za potrošača, jesu senzorska svojstva povoljan sadržaj proteina, minerala i vitamina. Meso riba je izvor biološki vrednih proteina, liposolubilnih vitamina i minerala, takođe, karakteriše ga povoljan odnos esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina. Masti riba sadrže polinezasićene omega-6 masne kiseline i omega-3 masne kiseline, dok meso ribe ima nizak sadržaj holesterola (50-75mg na 100g). Odličan je izvor mineralnih materija - fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i joda, vitamina B1, B2, A, D, E i vitamin K.
Bilo da je slatkovodna ili morska riba u promet stavlja ohlađena i kao takva se skladišti na temperaturama od 0 do 2 °C. Ako se u promet stavlja zamrznuta riba ili fileti ribe neophodn je čuvati je na -18°C.